ON THE SECOND EDITION OF THE BILGE TONYUKUK INSCRIPTIONS

Abstract

Eski Türk dilinin gelişim safhalarını inceleme olanağı bulduğumuz ve atalarımızın yaşayışı, kültürü ve tarihi hakkında kaynaklık eden Orhun Yazıtları’nın / Köktürk Yazıtları’nın keşfiyle bilim dünyasında özellikle Türkoloji alanında çeşitli çalışmalar yapıldı. Yazıtlar üzerinde çalışma yapan Türkologlardan biri olan Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz; Köktürk Yazıtları’nın bulunduğu bölgelere bizzat giderek yazıtların belgelemelerini gerçekleştirmiştir. Alyılmaz, Moğolistan’daki yazıtların bulundukları bölgelerin korunması ve zarar görmemesi için projeler hazırlamış, bölgeden çıkarılan tarihî eserlerin sergilendiği Höşöö Tsaídam Müzesi’nin kurulmasına da katkı sağlamıştır.
Alyılmaz, Türkoloji için yeri doldurulamaz pek çok eser kaleme almıştır. Bilge Tonyukuk Yazıtları adlı eseri de bizzat kendi yaptığı epigrafik belgelemeleri, incelemeleri, okuma ve anlamlandırmaları içermektedir.
İlk baskısı 2021 yılında Türk Dil Kurumu tarafından yapılan eserin Türk diline, tarihine, kültürüne verdiği katkıdan dolayı 2024 yılında yeni baskısı yapılmıştır. Bu çalışmayla okurun; Bilge Tonyukuk Yazıtları’nın ortaya çıkış süreci, yazıtları incelerken izlenen yol ve kitabın genel hatları hakkında ön bilgi edinmesi amaçlanmıştır.



Keywords

Kitap tanıtımı, Türkoloji, yazıtlar, Bilge Tonyukuk, Bilge Tonyukuk Yazıtları.


Kaynakça